Vajinal kuruluk, farklı nedenlerden dolayı vajinada bulunan salgı bezlerinin görevini yerine getirememesi sonucu kuruluk yaşanması olup nedenine göre farklı tedaviler uygulanabilr.
Kuruluğun ne zaman meydana geldiği oldukça önemlidir. Normal adet gören bir kişide kuruluk meydana geliyorsa hormonal bir dengesizlik mi var? Buna bakılmalı ya da kişi cinsel birliktelikte yeterince ıslanmadığını dile getiriyorsa o zaman cinsel uyarıda başlangıçta bir sorun mevcuttur diye düşünülmelidir.
Kişi ileri yaş grubunda menopoz döneminde ise kuruluğu meydana gelmesi çok normaldir. Çünkü ileri yaş grubundakiler de menopoz döneminde östrojen eksikliği vardır.
Vajinal kuruluk daha çok menopoz dönemindeki bayanlar da ya da emziren bayanlar da sorun olarak karşımıza çıkan bir hastalık türüdür. Menopoz döneminde azalan östrojen hormonuna bağlı olarak vajina mevcut olan salgılarını yapmamaktadır.
Hastaya verilecek lokal östrojen ilaçları bu durumu etkin olarak tedavi etmektedir.
Emziren annelerde yumurtlama fonksiyonlarının baskılanması nedeniyle ve yine östrojen hormonundaki azalma progesteron hormonunun artışı nedeniyle hastalarda sıkça vajinal kuruluğa rastlanmaktadır.
Emziren annelerde lokal tedaviler etkili olabilmektedir. Bu durumdan kaynaklı olarak doğum sonrası dönemde vajinal kuruluk süt hormonunun artmasıyla birlikte meydana gelebilir.
Uygulanan lokal östrojen kansere neden olup olmadığı çok sorulan sorular arasında bulunmaktadır. Yıllarca süren uzun kullanımlar olmadığı sürece lokal uygulamalar kansere yol açmadığını net olarak söyleyebiliriz.
Vajinal kuruluk rahatsızlığı olan kişilerde önemli olan problemin asıl nedenini öğrenmektir. Problemin asıl nedeni öğrenildikten sonra tedavi süreci ona göre başlamalıdır.
Gebelik döneminde birtakım hormonal değişimler sonucunda kişinin cinsel ilişkide uyarımı daha az olabilir. Cinsel isteksizlik problemi olabilir.
Doğum sonrası dönemde salgılanan prolaktin hormonu kadınlarda östrojen hormonunu düşürerek vajinal kuruluk problemine yol açar.
Kişinin eşiyle olan bir takım problemleri iletişim eksikliği, güven eksikliği gibi etkenlerde vajinal kuruluğa sebebiyet verebilir. Bu faktörleri değerlendirerek tedavi sürecine başlanmalıdır.
Cinsel ilişki sırasında vajinanın yeterince ıslanmaması nedeniyle cinsel ilişkide problem, ağrı, acı duyması durumuna vajinal kuruluk denir. Vajinal kuruluğun her yaşta meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Fakat daha çok menopoz sonrası kadınlarda %30 civarında vajina kuruluk görülür.
Normalde vajinal kayganlık ve ıslaklık sağlıklı ve konforlu bir cinsel birlikteliğe neden olur. Fakat vajina ıslaklığı yeterince oluşmaması vajinal kuruluk durumu ilişki sırasında ağrı ve acı neden olabilir.
Zaman içinde cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması cinsel isteksizliğe sebep olarak ilişkide problemlere neden olabilir.
Vajinal kuruluğun belli başlı belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Vajinal kuruluk çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelmektedir. Bunlardan bazıları hormonal sebeplerdir. Örneğin menopoz döneminde vajinanın ıslaklığını, kayganlığını sağlayan epitelin incelemesi sonucunda östrojen eksikliğinden dolayı ilişki sırasında ağrı ve acı meydana gelerek vajinal kuruluğa sebebiyet verebilir.
Prolaktin dediğimiz süt hormonunun aşırı salgılanması durumlarında bu durum fizyolojik olarak emzirme döneminde de olabilir ama aynı zamanda bir hastalık da olabilir. Prolaktinin yüksek salgılanması vajinal kuruluğa neden olabilir.
Kullanılan bazı ilaçlar, örneğin alerji ilaçları, antidepresanlar, tansiyon ilaçları vajinal fitil vajinal kuruluğa neden olabilir.
En önemli sebeplerinden biri ise strestir.
Vajinal enfeksiyonlar ya da vajinanın sık sık yıkanılması, vajinaya sıkça tampon uygulanması, vajinal tablet ilaçlarının çok kullanılması vajinal kuruluğa sebep olmaktadır.
Yumurtalıkları etkileyen kemoterapi, radyoterapi gibi kanser tedavileri vajinal kuruluğa neden olabilir.
Yumurtalıkların alınması, sigara kullanımı, bağışıklık sisteminin bozulması, doğum, emzirme gibi faktörlerde vajinal kuruluğa neden olabilir.
Kadınların kullandığı doğum kontrol haplarının yan etkileri vajinal kuruluğa neden olabilir.
Dengesiz diyetler vajinal kuruluğun bir başka sebebidir. Dengesiz beslenmeyle B2 eksikliği nedeniyle kişide kuru cilt, deri soyulması gibi rahatsızlıklar görülebilir.
Bu faktörlerden dolayı vajinal duvarın kurumasına, mukoza zarının tıkanmasına sebebiyet verebilir.
Bir başka neden ise birçok faktörün etki ettiği psikolojik baskı vajinal kuruluğa yol açabilir.
Vajinal kuruluk tedavisi sebebe yönelik olarak yapılır. Örneğin bir hormona problem varsa menopoz döneminde olduğu gibi östrojen takviyeleri yapılır. Prolaktin yüksekliği varsa bununla ilgili olan ilaçlar kullanılır. Kullanılan ilaçlara bağlı ise bu ilaçların değiştirilmesi veya doz ayarlarının düzenlenmesi uygulanabilir.
Cinselliğe dayalı bazı sorunlar yaşanıyorsa yeterince uyarılma olmuyorsa, ön sevişme süresi yeterli değil ise bunlar üzerinde değişiklik yapılmaya çalışılmalıdır. Tedavisi iyi yapılan vajinal kuruluk rahatsızlığı tekrar etmez.
Vajinal kuruluğun tedavisinde kayganlaştırıcı jeller de kullanılabilir. Kullanılan bu güzeller vajina pH ı ile uyumlu ve su bazlı olurlarsa çok daha zararsız olurlar.
Günümüzde ise özellikle lazer tedavisi hastalara uygulanır. Lazer tedavisi yaklaşık 15-20 dakika uygulama ile birkaç seans sonrası vajinal kuruluk tedavi edilebilir.
Uygulanan lazer işlemi ağrısızdır. Fakat tekrarlanabilir bir işlemdir. Uygulanabilecek bir diğer tedavi yöntemi ise radyo frekans yöntemidir.