Kadınlarda vajinal bölgede meydana gelen siğillerin tıptaki adı Kondilloma Akümünata’dır. Genital siğillerin nedenleri, HPV adı verilen virüslerdir. Human Papilloma adı verilen bu virüsler iyi huylu fakat kanser riski taşımayan özelliklere sahiptirler.
Genel olarak cinsel yolla bulaşabilirler. İyi huylu olmalarına karşın özellikle psikolojik yönden kadınları olumsuz olarak etkiler. Son yıllarda ülkemizde özellikle gençler arasında görülme sıklığı artar. Bu şikayet ile birçok kişi sağlık kuruluşlarına başvurur.
Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Genital bölgede ya da makat etrafında karnabahar görünümündedirler. Bazen tek bir adet bazen de birden fazla görülür. Ağrısız kitleler olarak belirti verirler. Beyaz ya da sarı renkte ve üzeri pürtüklü bir yapıdadırlar. Bunlar aslında anormal şekilde oluşumunu tamamlamış et parçalarıdırlar.
Kaşıntı ya da ağrı gibi belirti göstermezler. Bazıları toplu iğne başı kadardır, bazılarının büyüklüğü ise 4 cm kadardır.
Siğillere neden olan HPV virüsü vücuda yerleştikten sonra, siğillerin çoğalmasına neden olur. Bazen virüs o kadar etkili olur ki alevlenme dediğimiz bir etki ile genital bölgelerde yüzlerce siğilin oluşmasına neden olurlar.
Başlangıç aşamasında herhangi bir riski olmamasına karşın, tedavi edilmediği zaman kadın genital kanserleri olarak bilinen rahim ağzı kanseri, dış genital organ kanseri, anüs kanseri gibi hastalıklara neden olabilirler.
Genital Siğillerin Nedenleri – Nasıl Tedavi Edilir?
Genital Siğillerin Nedenleri. Tedavi de en çok cerrahi yöntemler kullanılır ve işe yarar. Ancak diğer tedavi yöntemleri de hastalarda işe yarayabilir. Genital siğillerin nedenleri tespit edildikten sonra tedavi yöntemleri uygulanır.
Cerrahi eksizyon (Lezyonlu bölgenin cerrahi olarak kesilip çıkarılması), krioterapi yöntemi (dondurma), lazerle yakılması (koter), antiviral kremlerin kullanılması ve diğer ilaç tedavileri sıklıkla kullanılır.
Genital bölgede siğillerin büyük ve görünür olması sonucunda, cerrahi yöntemle alınmaları söz konusudur. Büyük parçaların çıkarılmasından sonra ilaç ve yıkım teknikleri ile diğer siğillerde tedavi edilmeye çalışılır.
Likit nitrojen yardımı ile yapılan dondurma işlemi de başarı ile uygulanabilen yöntemlerden bir tanesidir. Dondurma işlemi ağrısızdır ve birçok zaman anestezi olmadan uygulanır. Genel olarak gebelik sırasında siğillerin oluşumu ile uygulanırlar.
Karbondioksit lazerlerin yardımı (izmir lazerle genital siğil tedavisi) ile lezyonlu bölgelerin yakılması ile uygulanan lazer yöntemi de son yıllarda başarı ile uygulanan yöntemlerden bir tanesidir. Bu yöntemde lokal anestezi uygulanır.
Kimyasal yıkım yönteminde; Biklorasetik asit, triklorasetik asit, podofilin ve podofilotoksin gibi asitler kullanılır. Siğillerin tahrip edilmesinde oldukça etkili olan bu asitlerin yardımı ile sorunlu bölgeler tahrip edilir. Ancak sağlıklı bir ciltte tahrişe neden olurlar. Bu yöntemde yıkılan bölgelerde bir süre ağrı oluşabilir ve hastalarda uygulanması zor bir yöntemdir. Günlerce tekrar edilmesi gereken bir uygulamadır.
İnterferon ve imikimod adlı ilaçlar, immün direncini artırmaya yönelik olarak siğillerin yok edilmesinde kullanılır. İlaç tedavisi de kimyasal yıkım gibi uzun süren bir tedavi yöntemidir.