1.Hafta
Adet kanamanız başladı.Bu adet kanaması, bu ay gebelik olursa, göreceğiniz son adet kanaması olacak ve hatırlamanız daha kolay olacağı için bu son adet kanamanızın ilk günü gebeliğinizin başlangıcı olarak hesaplanacak. Gebeliğinizin 1. Haftasındayız. Henüz gebe değilsiniz ama bu ay gebe kalırsanız ya da döllenme olursa, bu haftayı gebeliğiniz ilk haftası sayacağız. Bu haftada döllenecek olan yumurtanız, yumurtalıklarınızda olgunlaşmaya başlayacak.Tıbbi gebelik haftası Son Adet Tarihinizin ilk gününe göre hesaplanır. Gebelikte yapılacak testler, sizde ve bebekte ortaya çıkan değişikliklerin yorumlanması ve muhtemel doğum tarihiniz her zaman Son Adet Tarihinize göre hesaplanır. Gebelik son adetin başlangıcından itibaren 40 hafta sürer.
Anne adayının yumurtalıklarda yumurta hücresi gelişimi devam etmektedir. Aynı sırada anne rahmin de rahim zarında kalınlaşma başlamıştır. Bu kalınlaşmanın amacı döllenme meydana geldikten sonra oluşacak embriyonun anne rahmine rahatlıkla tutunmasını sağlamaktır.
Çoğu zaman her adet döneminde sadece 1 yumurta büyür ve çatlar. Bazı anne adaylarında birden fazla yumurta gelişimi olabilir. Bu durumda ikiz ve üçüz gebelikler karşımıza çıkar.
Beklediğiniz adete 1 hafta var. Gebeliğinizin 3. Haftasındayız. Bu haftada vücudunuzda çok önemli bir buluşma gerçekleşiyor. Bir sperm yumurtanızın dış kabuğundan girerek O’nu döllemeyi başardı. Biyolojik açıdan bakıldığında, döllenme yaşamın başlangıcı kabul edilir. Eğer döllemeyi yapan sperm hücre eşey kromozomu olarak X kromozomunu taşıyorsa bebeğiniz kız, Y kromozomunu taşıyorsa bebeğiniz erkek olacak. Döllenmenin 2. Gününde yumurta etrafındaki hücreler yok olur ama dış kabuk hala embryoyu korumaya devam etmekte ve yol üzerinde, rahme ulaşmadan, yanlışlıkla tüpte yuvalanmasını engellemektedir. Döllenmeden den 3 gün sonra, embryo hala tüptedir ve 12-16 hücreli bir top şeklindedir. Döllenmeden 4 gün sonra, bu hücre topu, tüpteki yolculuğu tamamlayarak, rahime ulaşır).Döllenmeden 5 gün sonra embryo rahime ulaşır.
Anne Adayı
Bu aşamada herhangi bir fiziksel ya da ruhsal değişiklik yoktur. Yalnız implantasyon (rahme tutunma) esnasında bazen hafif bir lekelenme şeklinde kanama olabilir.
Adetiniz gecikti. tebrikler
Döllenmeden ortalama 8 gün sonra, hcg (human chorionic gonadotropin) adı verilen bir hormon plasentadan üretilmeye ve kana salgılanmaya başlarlar. Bu hormon kanda ve idrarda tespit edilebilir ve gebelik testleri, kanda veya idrarda bu maddeyi saptamayı sağlar. Yuvalanma tamamlandıktan sonra, embryo rahim iç tabakası içinde gelişimine devam eder. Rahim içerisine embrıyo gömüldükten 10 gün sonrasında bebeğin kalp atımı başlayacak.
Anne Adayı
Anne adayında bazı fizyolojik ve ruhsal değişiklikler olur. Bu aşamadaki belirtiler adet öncesi belirtilerle hemen hemen aynıdır. Adet gecikmesi, adet görecekmiş gibi belirtiler,lekelenme tarzı kanama,baş ağrısı,bel ağrısı,ruh hali değişiklikleri ( sinirlilik, aşırı duygusallık, hassasiyet) halsizlik, yorgunluk ve göğüslerde hassasiyet bulunabilir.
Bu hafta, bebeğimiz yerleştiği yuvasında, tüm hızıyla büyümesine devam ediyor. Bir susam tanesi boyutuna ulaştı. Bu haftada kalp, odacıklara ayrılıp, atmaya ve kan pompalamaya başlayacak. Bu haftada gebelik kesesi ultrason ile görülebilir. Ancak bebek kalp atımları için bir hafta daha beklemek gerekir çoğu zaman. Embriyo adı verilen bebek bu haftanın sonunda 1.5- 2 mm boyundadır. Bebeğin beslenmesi için gerekli olan oksijen ve besin taşıyacak olan göbek bağı oluşmaya başlar.Bu haftanın sonunda bebeğin kan hücreleri oluşmuştur ve hücreler arasında kanallar oluşturmaya başlamıştır.Anne Adayı, Sık idrar, sık acıkma,yorgunluk, halsizlik, uykuya eğilim,göğüslerde dolgunluk, hassasiyet,bulantı kusma,yiyeceklere ilginin değişmesi görülebilir.
Artık boyu 4-6 mm olan fetusün kalp atımları ultrasonla görülebilir ve duyulabilir. Bebeklerin kalbi bize göre oldukça hızlı >100/dk atmaktadır.Karaciğer, mide ve pankreas oluşmaya başlar. En gelişmiş sistem merkezi sinir sistemidir. 27. Günün sonunda embryo C şeklini almıştır. Yüz ve boyunu oluşturacak olan kıvrımlar belirgindir. Kalpde karıncık ve kulakcıkları ayıracak olan septalar belirir .Kapakçıklar gelişmeye başlar. Sindirim sitemini oluşturacak olan hücreler karaciğer, mide ve pankreas üretmek üzere farklılaşmaya başlar.
Anne Adayı
Özellikle sabah mide bulantıları görülebilir. Önlemek için daha yataktan kalkmadan etimek çubuk kraker galeta yenilmeli sık sık azar azar beslenmeli ve aşırı su tüketilmemelidir.
Kokulara karşı hassasiyet ve toleranssızlık vardır. Parfum yemek sigara kokuları rahatsız eder. Evde sigara içilmemeli parfum kulanılmamalıdır. Yağlı baharatlı ağır yemekler değilde daha cok kuru katı gıdalara yönelinmelidir.
Bu dönemde yapılan en büyük hata aşırı beslenmeye zorlamadır. Bunu kimi zaman anne adayı kendisine kimi zamanda eşler ya da aile büyükleri yapar. Gereksizdir. Anne adayı ne isterse onu tüketebilir. Sadece tüketilmemesi önerilmeyen gıdalara dikkat edilmelidir.
7. hafta
Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu bir fasulye tanesi kadar olacaktır. Bu fasulyenin tepe kısmında göz oluşumu başlar. Biraz daha kenarda yer alan topluiğne başından küçük çukurluklar da kulaklar olarak gelişecektir. Orta kısımda ise ağız oluşumu başlar.
Yine bu haftada kol ve bacak çıkıntı şeklinde oluşmaya başlar. Önce kol daha sonra bacaklara ait çıkıntılar belirir. Kan dolaşımı başlamıştır. Akciğer gelişimi devam etmektedir. Safra kesesi, mide, bağırsaklar ve pankreas gelişimini sürdürür.
Anne Adayı
Bu dönemde 1-2 kilo alınabilir ya da verilebilir. Her iki durum da normaldir. Gebeliğin erken belirtileri yavaş yavaş azalmaya başlar, buna karşın bulantı ve kusmalar artabilir. Bu şikayetler özellikle sabah erken saatlerde daha fazla olur.
Bebeğin kalp atımlarının saptanması sonrası gebeliğin başında yapılması gereken kan ve idrar testleri yapılır. Bu testlerin bir kısmının yapılması için aç karna olunması gerekebilir.
Bebeğinizde hareket bu haftada başlıyor. Ama sizin bu hareketleri hissetmek için daha 8-10 hafta beklemeniz gerekecek. Embryonun ilk hareketleri kendiliğinden seğirme şeklinde ve refleks hareketler. Bu haftada bebeğin ağız kenarına hafifçe dokunulduğunda, refleks olarak başını çekecektir. Gövdesini de kendi ekseninde hareket ettirmesi sık yaptığı hareketlerdendir. Anne karnındaki hareket, bebeğin kemik ve eklemlerinin normal gelişimi için gereklidir.,
8.haftada özellikle beyin ve kafa hızla büyümeye devam eder. Alt çene belirginleşmeye başlar. Omurilik gelişimini sürdürür. Üst damak farklılaşır. Burnun oluşur. Yemek borusu farklılaşır ve nefes borusundan ayrılır. Kalp içinde kapakçıklar fark edilmeye başlar. Kalbin içinde 4 odacık vardır. Akciğerler ve böbrekler oluşmaya başlar. Kollar silindirik şekilde uzamaya başlar henuz el ve parmaklar oluşmamıştır. Bacaklar daha geç belirginleşir.
Anne adayı:
Belirgin bir kilo artışı olmasa da memeler büyürler ve dolgunluk ve hassasiyet olur. Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucu yanma hissi olabilir. Rahimdeki hızlı büyüme zaman zaman hissedeceğiniz karın kramplarına neden olabilir. Bu dönemde ciltte yağlanma ve sivilcelenme görülebilir. Cilt güneşe karşı hassastır. Yaz aylarında güneşten koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Kıkırdak ve kemik dokuları oluşmaya başlamıştır.Barsaklar göbek kordonu içinden karın boşluğuna doğru göç etmeye başlarlar.Beyin hala daha en büyük organdır. Ağız boşluğu oluşumu görülebilir. Kulak kepçesi farklılaşır. Gözde retina iyice belli olabilir. Göz kapakları fark edilebilir. Burun delikleri belirir. Koku almaya yarayan sinir oluşur. Yemek borusu uzar ve kalpden çıkan kan iki ayrı yönde pompalanmaya başlar. İnce barsaklar uzar, böbrek oluşumu tamamlanır ve ilk kez idrar üretmeye başlar. İlkel cinsiyet hücreleri oluşmaya başlar. Dış genital organların farklılaşması başlamıştır. Ancak hala daha kız yada erkek olduğu bellli değildir. El ve dirsek belirginleşir. Bacaklarda sinir iletimi başlar. Bebek içinde yüzdüğü suyun içinde hafif hafif hareket etmeye başlar.
Anne Adayı:
Sizde ise ikinci adet dönemi de gecikmiştir. Belirgin bir kilo artışı olmasa da memeler büyürler ve dolgunluk ve hassasiyet olur. Bulantı kusma halsizlik yorgunluk varsa artık son 2 hafta biraz daha sabretmeniz gerekecek geçmesine az kaldı.
Bu haftanın sonunda bebeğin boyu 27-35 mm civarındadır. Tıbbi olarak bu güne kadar embriyo olarak tanımlanan bebek bu haftadan sonra fetüs olarak adlandırılır.
Bu dönemde dirsek, diz ve parmakların gelişimi başlar. Tırnaklar oluşmaya başladı ve sadece bize özel olan parmak izimiz oluşuyor.
Ağız ve kulak oluşumu tamamlanır. Bu haftada göz kapakları hızlıca oluşmaya başlar ve birleşerek kapanır. Gözler 10. haftada artık tamamen kapalıdır ve 26. Haftaya kadar kapalı kalacaktır. 14. haftada gözler hareket etmeye başlayacak ve 20-22. haftada bebeğiniz REM uykusu uyuyacak. 26. haftada gözler açılacak ve 27. haftada renkli ve siyah beyaz görmeyi sağlayan hücreler farklılaşacak. 28. haftada gözyaşı üretimi başlayacak ve 29. haftada da gözbebeklerinde ışık refleksi başlayacak. Akciğer, safra kesesi, mide, bağırsaklar ve pankreas gelişimini sürdürür. Kalp gelişimi tamamlanmak üzeredir. Beyin hızla geliştiği için ultrasonda vücudun yarısı baş kısmından oluşur gibi gözükür. Bebek artık su kesesi içinde hareket etmeye başlar. Ancak bu hareketler henüz anne tarafından hissedilemez.
Genital bölge gelişimi başlar. Kız bebeklerde klitoris, erkek bebeklerde penis gelişimi nedeni ile her iki cinsiyette ultrasonda yanlışlıkla erkek bebek olarak algılanabilir.
Anne Adayı:
Duygu durumunda dalgalanmalar çok sık görülür. Kendinizi zaman zaman melankolik zaman zaman da çok mutlu hissedebilirsiniz. Bu çok normal bir durumdur. Hem gelişen bebeğinizin dişleri hem de kendi diş etlerinizin sağlığı için yeteri kadar flor aldığınızdan emin olmalısınız. Kan hacminiz arttığı için cildinize yakın toplardamarlarda koyulaşmalar fark edebilirsiniz. Bu durum özellikle bacaklar ve memelerde belirgindir. Kilonuz da artık artmaya başladı. Bulantı ve kusmalarınızın azalmaya başlaması bu dönemlerde beklenebilir.
Artık kocaman bir FETUS ve boyu yaklaşık 3-5 santimetre. Gebeliğin en kritik dönemi artık sona erdi. Bu haftada beyin hızla büyümesini sürdürmektedir ve fetusun boyunun yarısını kafa oluşturmaktadır. Böbreklerde idrar üretimi başladığından içinde yüzdüğü amniyon sıvısının da miktarı artmaya başlar.
Epidermis oluşup deri tabakaları arttıkça, önceden seçilebilen iç organlar artık dışarıdan görülemiyor. İlk kıl folikülleri kaşlarda ve ağız çevresinde görülmeye başlandı.
Sinir hücreleri arasındaki istasyonlar olan sinapslar beyin dış kabuğunda tamamen oluşarak organize sinir iletisine başladı.
Başparmağını emmeye başladı ve etrafındaki amnion sıvısını yutabiliyor artık. Aynı zamanda bir objeyi kavrayabilir, başını öne arkaya eğebilir, çenesini açıp kapayabilir, dilini oynatabilir, gerinebilir ve iç çekme hareketi yapabilir durumda. Küçük hareketleri o kadar nazik ve estetik ki su balesini andırıyor.
Bu haftada yüz, avuç içi ve ayak tabanındaki duyu reseptörleri hafif dokunmalara bile tepki verebilir. Ayak tabanına hafif bir dokunmayla, kalçası ve dizini oynatıp, parmaklarını kıvırabilir.
Anne Adayı:
Rahim bir greyfurt büyüklüğüne ulaşmıştır. Bulantılar azaldığından iştahda bir artış görülür.
Bebeğin boyu 5- 6 cm ( baş popo mesafesi ) 9-11 cm (baş-ayak mesafesi) ağırlığı 14-20 gr civarındadır.
Yüz şekillenmiştir. Kulaklar başın her iki yanındadır.
Karaciğer, tiroid, pankreas ve safra yolları işlevine başlamıştır.
Bebeğin içinde bulunduğu amnion sıvısı yaklaşık 50 ml dir.
Ses telleri oluşumu bu haftalarda tamamlanır
Kıl kökleri ve tırnakları oluşmuştur.
Bazı kemiklerde sertleşme başlar.
Bu hafta bebekte ense kalınlığı ölçümü ve ikili test için ideal bir zamandır. Genetik hastalıklardan down sendromu ( mongolizm) ve kalıtsal kalp hastalıklarında gebeliğin 11. haftasından itibaren bebeğin ense bölgesinde sıvı birikimi olur . Bu sıvı kalıcı değildir.
Bebekte yüz hatları daha çok belirginleşir. Gözler kafanın yan taraflarından ortaya doğru hareket ederler.
Bebek 6-8 cm boyunda ortalama 20-30 gr dır.
Bu haftalarda bebek çoğu zaman bacaklarını kullanarak zıplar ve kollarını hareket ettirir.
Bebeğin içinde yüzdüğü amniyon sıvısı bebeğin akciğerlerinde dolaşmaya başlamıştır. Bu akciğer gelişiminin temelini oluşturur.
Bebeğin eşi yani plasenta işlev görmeye başlamıştır.
Vajinal ultrason ile bebeğin cinsiyeti saptanabilir. Ancak net bilgi vermek için çoğu zaman 1-2 hafta daha sabretmek daha mantıklıdır.
Bu hafta ilk trimesterin son haftasıdır.
Omurga net olarak gözlenebilir
Anne Adayı:
Gebeliğin erken bulguları ve yarattığı şikayetler hemen hemen hiç kalmamıştır.
Rahim büyüdükçe gerilir ve etrafını çevreleyen ve kendisini yerinde tutan zarları da gerer. Bu hafif bir kasık ağrısı şeklinde algılanabilir.
Hormonlar ciltte değişikliklere neden olurlar. Özellikle yüz ve boyunda lekelenmeler olabilir. Buna gebelik maskesi denilir. Geçici bir durumdur ve doğumdan sonra düzelir. Bu durum özellikle güneşe maruziyetle artabileceği için yaz aylarında yüze yüksek koruma faktörlü kremler uygulanmalıdır.
Artık karnınız büyümeye başlamıştır. Eskiden olan kıyafetler dar gelmeye başlayabilir. Gebe kıyafetleri satın almanın vakti gelmiştir. Karın büyümeye başladığı için çatlak önleyici kremler cildin nemli tutulması için kullanılmaya başlanır.
Dengeli, sağlıklı beslenme ve egzersiz bu haftadan itibaren önem kazanır.
Bu haftada bulantı kusma kokulara hassasiyet azalır, bebeğin organ oluşumu tamamlanmıştır, düşük riski azalır, gebeliğin son döneminde rahmin ve bebeğin büyümesi anne hareketlerini kısıtlar bel kasık ağrılarına neden olurken bu dönemde bu yakınmalar görülmez.
Bebek bu dönemde ellerini hareket ettirir.
Ortalama 20-25gr ağırlığında ve 10-14 cm boyundadır.
Daha önceki haftalarda yolk sak denilen kesecikten beslenirken bu haftadan itibaren tamamen annesinde plasenta denilen eş ile beslenmeye başlar böylece sizdeki uyku ve yorgunluk halide ortadan kalkacak.
Plasenta çoğu zaman rahmin üst bölgelerine yerleşir. Buradan bebek için gerekli besinleri oksijeni temiz havayı alır. Artık maddeler yine buradan anne vücuduna aktarılır.
Anne Adayı:
Plasentanın ( bebeğin eşinin) oluşması ile anne adayındaki uyku ve yorgunluk hali de ortadan kalkar. Dışarıdan dikkatli bakılırsa gebelik nedeniyle karnın şiştiği fark edilebilir.
Bu haftada basit sorunlar ortaya çıkar, genital akıntılar artabilir. sarı beyaz kokusuz akıntı normaldir. Yeşil kahverengi kötü kokulu, beraberinde yanma kaşıntı ağrı olan akıntı durumlarında muayene gereklidir. Tansiyonda düşme görülebilir. Bu nedenle baş dönmeleri halsizlik görülebilir. Yeterli sıvı tüketilmelidir. Bu durum kabızlığa karşı da koruma sağlar. Bulantıların azalması ile iştah artar. Anne adayı sık sık mutfağı ziyaret etmeye başlar. Diğer yandan anne adayının kendini iyi hissetmesi nedeni ile cinsel ilişki için engel yoktur.
Evet bu haftadan itibaren bebeğin kafası üzerinde “lanugo” adı verilen ince ve ipeksi tüyler belirmeye başlar. Ama ultrasonda bunu görmemiz zordur. Ayrıca bu haftada bebek ellerini daha rahat hareket ettirir böylece kimi zaman parmağını emdiği gözlenebilir.
Annedeki Değişiklikler;
Anne karnı oldukça büyümüştür. Araç kullanılacaksa ya da ön koltukta seyahat edilecekse emniyet kemerinin alt kayışı ile vücut arasına küçük bir yastık konulması faydalı olabilir. Memeden sıvı akışı görülebilir. Normaldir. Meme ucu sıkılmamalıdır.
Boyu 14- 16 cm olan bebeğiniz 120 gram ,avucunuza sığacak kadar büyümüştür. Ultrason altında bebeğin hıçkırdığı saptanabilir. Bu solunumun başlama işaretlerinden biridir. Bu haftanın diğer bir ilki de bebekteki ışık refleksinin ortaya çıkışıdır.
Bebeğin cinsiyeti bu haftada açıklığa kavuşur. İyi bir ultrason cihazı ve deneyimli bir göz 16. haftada bebeğin cinsiyetini çok büyük bir olasılıkla saptar. Bazı durumlarda 12-14. haftalarda da cinsiyet görülebilir.
Yine bu haftada down sendromu açısından son derece önemli olan üçlü tarama testi yapılabilir. Bu test için ideal zaman aralığı 16-20. haftalardır.
Annedeki Değişiklikler;
İlk gebeliğiniz değilse daha bu haftalarda bebek hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz. Haftalar ilerledikçe artan kas gücü ve sinir koordinasyonuyla daha da belirginleşecek. İlk gebeliğinizse 21. Haftaya kadar hareket hissetmeyebilirsiniz.
Bu haftada bebek yaklaşık 15-18 cm boyunda ve 180-200 gr ağırlığındadır. Ultrasonda hareketlerinin belirginleştiği, sertleştiği gözlenir. Bebeğin tüm organ sistemleri fonksiyoneldir. Ayrıca içinde yüzdüğü amniyon sıvısını akciğerlerine çekmekte ve geri vermektedir. Bu ilkel solumadır. Bebeğin doğum sonrası normal nefes alıp verişini sağlayacak sistemlerin olgunlaşması için gereklidir
Anne Adayı:
Bu haftaya kadar 2-4 kilo arasında almış olmanız normaldir. Bu haftalarda midede ekşime ve yanma yakınmaları olabilir.
Reflu denen bu rahatsızlığın önlenmesinde;
-kafein acı ekşi yağlı gıdaların tüketilmemesi,
-yemek sonrası uzanılmaması,
-gece yatmadan 1-2 saat önce süt meyve suyu ve asitli gıdaların tüketilmemesi önemlidir.
-Gerekli olursa ilaç tedavi verilir.
Bu haftada bebek 17-21 cm uzunluğunda ve ortalama 190-220 gr ağırlığındadır. Bu haftada kas ve sinir sisteminde gelişme söz konusudur. Bu nedenle ultrasonda hareketli olarak izlenir. Kemik yapısı hala baskın olduğu için 3 ve 4 boyutlu ultrasonda hala “uzaylı” gibidir. Bu hafta, dişler oluşmaya başladı.Annesinin vücudundaki sesleri duymaya başladı. Özellikle kapı çarpması, fren sesi gibi şiddetli seslere tepki verecektir.
Anne Adayı:
Bu dönemde dikkat edilmesi gereken iki önemli konu vardır. Bunlardan ilki annedeki kilo artışına bağlı olarak denge merkezi değişir. Bu nedenle anne adayında bel ağrıları oluşabilir. Düşme riski artmıştır. Bu nedenlerle bu haftadan itibaren yüksek topuklu ayakkabılar giyilmemelidir. Düz ortopedik olmayan ayakkabılarda sağlıklı değildir. Alçak topuklu ve ortopedik spor ayakkabılar tercih edilmelidir. Rafa uzanılmamalıdır. Yere eğilmek gerekli ise belden değil dizler bükülerek yere eğinilmelidir. Ortopedik yataklar tercih edilmelidir. Otururken bel kavsini destekleyen yastıklar kullanılmalıdır. Bunlarında ötesinde aşırı kilo alınımının önlenmesi doğum kaslarının güç kazanması için dengeli beslenmeli düzenli egzersiz yapılmalıdır.
Bu haftada bebek ortalama 18-20 cm boyutunda ve 230-270 gr ağırlığındadır. Bebeğin cildi verniks kazeoza denilen yağlı kremsi bir madde ile kaplanır. Bu madde bebeğin cildini içinde yüzdüğü sıvının olumsuz etkilerinden gebelik boyunca korur. Bu yağlı madde doğum esnasında bebeğin doğum kanalında ilerlemesini kolaylaştırırken doğum sonrası dönemde de bebeğin cildini mikroplara karşı savunur. 26. haftada netleşse de bazı araştırmalar bu haftada annenin sesini de ayırt edebildiğini gösteriyor. Dolayısıyla, onunla konuşmanız, ona şarkı söylemeniz, ona bir şeyler okumanız hiç de garip olmayacaktır.
Anne Adayı
Eski kıyafetlerinizin hemen hemen hiçbirinin üzerinize olmadığını fark edeceksiniz. Gebe kıyafetlerinin her kadına çok yakıştığını unutmayın. Fark edeceğiniz başka bir değişiklik ise memelerinizdeki kahverengi alanın giderek büyümeye başlamasıdır. Areola adı verilen bu bölge memenin yarısını kaplayabilir. Bu normal bir durumdur ve doğumdan sonra onikinci aya kadar devam edebilir. Annedeki hızlı kilo artışına bağlı göğüs karın ve bacak bölgesinde kalıcı cilt çatlakları oluşabilir. Bunları önlemek için akla nedense hemen çatlak önleyici kremler gelir. Oysa bu kremler çatlakların önlenmesinde büyük bir öneme sahip değildir. Genetik özelliğiniz en etkili faktördür. Çatlakların önlenmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar;
-Aşırı kilo almamak
-Dengeli beslenmek antioksidan gıdalar tercih edilmeli ve bol sıvı alınmalıdır.
-Düzenli egzersiz yapmak ; günde en az yarım saat
-ve en son kremler;
Badem yağı önermiyoruz, bazı anne adaylarında göbekte tüylenme artışı yapabılıyor.
Bebe yağları duştan sonra uygulanınca oldukça etkili, ya da içeriğini bildiğiniz nemlendirici bir krem tercih edilebilir. Kremler düzenli olarak bıkmadan doğuma kadar kullanılmalıdır.
Sadece karın değil, göğüs ve bacaklara da uygulanmalı.
Bazı annelerde göbek deliğinden aşağı doğru koyu bir renk değişikliğinin oluştuğu görülür.
Artık gebelik serüveninizin tam ortasına geldiniz.
Bebeğiniz artık daha sık yutkunma hareketi yaparak, sindirim sistemi için alıştırma yapıyor.
Bebeğinizin uyku uyanıklık dönemleri oturmaya başladı. Erişkin bir insan gibi tüm uyku evrelerini yaşamaya başladı. 20 .Haftada bebeğimiz 250-350 gram agırlıgında ve 18-20 cm boyundadır. bu haftaya kapalı olan göz kapaklarını zaman zaman aralayan bebek anne ve babasına göz kırpmaya başlar bu haftadan itibaren. Bebekte işitme , görme dokunma duyuları aktif hale gelir.
Anne Adayı:
Anne rahmin göbek deliği hizasına dek yükselmiştir. Bu haftadan itibaren anne adayında bacaklarda kramplar görülebilir. Tedavisinde magnezyum faydalı olacaktır. Bebeğin hareketleri rahatça hissedilebilir.
Artık bebeğiniz gebeliğin kalan kısmında asıl görevini yapmaya hazır; büyümek, kilo almak.
Düzenli olarak, amniyon sıvısını içerek besleniyor ve su ihtiyacını gideriyor, idrarını yapıyor ve soluk alıp veriyor (şimdilik hava yerine su soluyor). Bu amniyon sıvısı havuzu, 3 saatte bir kendini yenilediği için bu yönden de çok şanslı.
Kaşları ve göz kapakları tamamen seçilebiliyor. Göz kapakları henüz kapalı ama göz kürelerini içeride hareket ettirebiliyor.
Anne Adayı
Sizin dolaşımınızdaki kan miktarındaki artış nedeni ile özellikle tüm gün ayakta olan gebelerde akşamları ayaklarda ve ayak bileklerinde şişmeler olabilir. Bu tamamen normal bir durumdur. Gün içinde zaman zaman ayakları hafif yükselterek dinlenmek ve eğer mümkünse 2 saatten fazla ayakta kalmamak duruma yardımcı olabilir. Bol su içmek bu yakınmaları arttırmaz tam tersine azaltır. Bu nedenle gün içinde bol bol su içmeyi ihmal etmeyin. İhmal etmemeniz gereken bir başka konu ise artık en azından haftada bir kez tansiyonuzu ölçtürmenin faydalı olacağıdır. Karın boşluğu içerisinde büyüyen uterusun diğer organlar ile birlikte diyafram kasını da sıkıştırması sonucu pek çok gebe bu dönemde nefes darlığı ya da çabuk nefes nefese kalma sorunu yaşayabilir. Bu da gebeliğin normal sonuçlarından birisidir. Gebelik ilerledikçe bu sıkıntılar artabilir.
Sağlık Bakanlığı anne adaylarının gebelik esnasında tetenos aşısı yapılmasını önermektedir. Aşı canlı virus aşısı olmadığı için yapılmasında sakınca yoktur. 20. gebelik haftasından sonra isteyen anne adayları sağlık ocaklarında ücretsiz olarak aşı olabilirler. Gebelik öncesi, bu aşının anne adayına yapılıp yapılmamasına göre bir aşı takvimi oluşturulmaktadır.
Bu hafta, el ve ayak tırnakları neredeyse tamamen oluştu,tüm organ sistemleri artık daha özelleşmiş ve fonksiyonel bir halde, bebek ortalama 500 gr ağırlığa ulaşmış olup boyu yaklaşık 22-25 cm dir. Bu haftalarda bebekte yapısal bir sorun olup olmadığı ve genetik bir hastalığın belirtilerinin varlığını araştırmak için ayrıntılı Ultrason – Tarama Ultrason yapılması gerekmektedir.
Bebeğiniz artık tamamen minyatür bir insan görünümündedir. Kulak içinde yer alan minik kemikler tamemen sertleştiği için bebek çok iyi duyabilir. Dudakları iyice belirginleşir, ultrasonografide gülümsemesi fark edilebilir. Boyu 17-18 santimetre kadar olmuştur, kilosu ise 600 gram civarındadır. Gözleri tamamen gelişmiş olmasına rağmen renkli kısmı olan iris daha pigmente değildir, yani göz rengi belli değildir.
Anne adayı: Sizde ise yavaş ama sürekli bir kilo artışı söz konusudur. Bebeğin anne rahminin büyümesi ile anne adayında damarlarda genişlemeler olur. Bu nedenle bacaklarda ve genital bölgede varis, hemoroid ( basur) sorunları karşımıza çıkabilir.
Bebeği büyümesi ile bebekte kan yapımı artar aynı zamanda anne vücüdu da kendisini doğuma hazırlar ve kan depolamaya başlar. Tüm bu artan kan üretimi nedeniyle hammadde ihtiyacı artar. Kan üretimi için gerekli temel hammadde Demirdir. Demir Doğal olarak kırmızı et tavuk ve yumurta sarısnda bulunur. Pekmez de bulunan demir kaynatıldığı içn çok faydalı değildir. Bu haftalarda genelikle demir ilaçları başlanır. Bu ilaçşarın yemeklerden yarım saat önce ya da 2 saat sonra taze sıkılmış portakal suyu ile alınması etkisini arttırır.
Demir Tedavisi, kabızlığa büyük abdest renkinde değişikliğe ve mide barsak sorunlarına yol açabilir.Bu haftalarda anne adayında kabızlık sorunu görülebilir. Bitkisel tedavilerle çözüm yoluna gidilir. Bol sıvı tüketilmelidir.
24 haftalık bir fetus 650-700 gram ağırlığa ulaşmıştır. Bu haftada bebeğinin akciğer içinde yer alan damar yapıları olgunlaşır. Hemen hemen bütün organları artık fonksiyonel olarak görev yapabilmektedir. Çok iyi hazırlanmış şartlarda ve yoğun bakım koşullarında bu haftada doğan bebekler yaşatılabilmektedir. 24. hafta gebelik süreci içindeki önemli dönemeçlerden birisidir. Çünkü bu hafta viabilite sınırı olarak kabul edilir. Viabilite annesine bağımlı olmadan, annesinin vücudu dışında yaşamını devam ettirebilme anlamında kullanılmaktadır. Ancak fetusun viabilitesi pratikde her zaman gerçek olmaz. Bunu hayata geçirebilmek için solunum, sindirim, vücut ısısını korumak gibi yaşamsal fonksiyonların çok iyi desteklenmesi ve bebeğin enfeksiyonlardan korunması gereklidir.
Anne adayı
Sizde ise diş eti kanamaları görülebilir. Bebeğin büyümesi ile mide ve barsaklara olan bası artar. Mide ekşimeleri yanmaları şişkinlik görülebilir. Bunun en büyük nedeni yanlış beslenme alışkanlıklarıdır.
Bu haftalarda anne adayında gizli şeker hastalığı varmı yokmu araştırılması gerekmektedir. Eğer annede gizli bir diyabet hastalığı varsa bu bebeğe olumsuz etkileyebilir. Böyle bir durumda annenin kan şekeri iyi takip edilmeli diyet egzersiz gerekirse insulin tedavisine başlanmalıdır. Annede saptanan gebelik diyabeti anne adayının ileri de şeker hastalığına yatkınlığını da göstermesi açısından önemlidir.
Gebeliğinde şeker hastalığı saptanan anne adayları doğumdan sonra da kan şeker değerleri düzelse bile aşırı kilo almamalı dengeli ve düzenli beslenmeli, sporu ihmal etmemeli ve belli aralıklarla kan şekeri kontrolu yaptırmalıdırlar.
Gebeliğinde şeker hastalığına yakalanan anne adayları ENDOKRİN doktoruna başvurmalıdır. Gerekiyorsa İNSULİN tedavileri almaları gereklidir. Bu tedavi ne anneye ne de bebeğe zararlı değildir. Aksine tedavinin alınmaması bebek için ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Kan şekeri kontrolu iyi olmayan anne adaylarında bebekler iri doğar. İri olsalarda çoğu zaman dış dünyaya hazır olmazlar ve yoğun bakım ünitesinde yatmaları gerekebilir.
Annede gebelik diyabetinin araştırılması için hastaneden verilen, sabah aç karna içilen 50 gr şekerli su sonrası 1 saat sonra kan şekeri tayini için kan testi yapılması gerekir. Bizler bu haftalarda kan sayımı idrar testi ve gerekli hastalarda toksoplazma ve kan uyuşmazlığı testlerini tekrarlıyoruz.
50 gr şeker yükleme testi yüksek saptanan anne adaylarında kesin tanı için 100 gr şeker yükleme testi yapılır. Bu test 3 saat sürer 4 kez kan örneği alındığı için daha zahmetlidir. Bu süreçte anne adayı su içebilir. Başka gıda yememesi ve içmemesi gerekmektedir. Bu testin sonucuna göre diyet önerilir ya da endokrin doktoruna yönlendirilir.
Bu haftanın en önemli olayı bebeğinizin tat duyusunun büyük ölçüde gelişmiş olması. Tat duyusu ile birlikte bebeğinizin süt dişleri de gelişiyor. Bebeğin cildi hala daha ince ve kırılgan. Ancak vücudu orantılı bir şekilde doluyor, cilt altı yağ dokuları olgunlaşıyor. Artık uterus içinde göreceli olarak kapladığı alan azalmaya başladı. Bu da hareket için kendisine kalan boş alanın giderek azalacağı anlamına geliyor. Sonuç ise hareketlerin daha sert hissedilmesi olacak.
Anne adayı:
Bu haftalarda yorgunluk hissedebilirsiniz. Bu gebeliğin normal yakınmalarından birisidir. Aynı zamanda gözlerinizin ışığa karşı oldukça duyarlı olduğunu fark edebilirsiniz. Gebeliğe bağlı göz kuruluğu pekçok anne adayının ortak yakınmasıdır. Büyüyen rahimin bası yapması ve dolaşımın bozulması nedeni ile bacaklarda ve belde ağrılar olabilir. Bazı gebelerde ise el parmaklarında dahi ağrılar olabilir.
Bebeğiniz ortalama 800-900 gr olup boyu 27-30 cm e ulaşmıştır. Bu hafta, bebeğiniz akciğer gelişimi için oldukça önemlidir. Akciğerlerde hava değişimini sağlayan alveol adı verilen hava kesecikleri oluşmaya başlar ve akciğer gelişimi için surfaktan adı verile madde üretilmeye başlar. Bunun anlamı şudur; bebeğiniz artık erken doğsa bile artık yaşama şansı giderek artmaktadır. Yapılan çalışmalarda 26 haftalık bebeklerin beyin dalgaları incelendiğinde dokunmaya beyin dalgaları ile cevap verdiği saptanmıştır.
Anne Adayı:
Anne adaylarında bu haftalarda bel ağrıları artış gösterebilir. Aşırı kilo alınmamalı ve yürüyüş , yüzme , plates gibi egersizlere devam edilmelidir.
Bebeğiniz 900-950 gr ve yaklaşık 30-33 cm e ulaşmıştır. Gebeliğin en rahat dönemi olan ikinci dönemin son haftalarıdır. Bebeğinizin sese verdiği tepkiler artmaya başlar.
.Bebeğin hıçkırıklarını çok net ayırt edebilirsiniz ve bu birkaç dakika sürecek hıçkırıklar, sizi korkutabilir ama endişelenmeyin. Bu, bebeğinizin sıkıntıda olduğu anlamına gelmiyor, tam tersi diyafram kası spazmı olan hıçkırık, bebeğinizin kas-sinir sistemi organizasyonunun geliştiğine dair sevindirici bir bulgu.
Bu haftada doğarsa yaşama şansı % 85 e çıkacaktır. Tam olarak yaşamla bağdaşır fonksiyonlarını tamamlayamadığı için yeni doğan yoğun bakım şartları gerektirecek ve oksijen ihtiyacı olacaktır.
İlginç bir konu da, bebeğinizin doğduğunda sahip olduğu tat alma tomurcuklarının büyüdükçe azalacağıdır. Bebekler sadece koklayarak, annesinin veya bir başkasının sütünü ayırt edebilirler.
Anne Adayı:
Çoğu anne adayı bu dönemlerde uykunun dinlenmeden çok sıkıntı yarattığını söylemekteler. Bilinç altında yaşanan endişeler uykuda kabus olarak kendini gösterebilir. Hatta uykuya dalmada büyük zorluklar yaşayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da kan basıncınız. Gerçi doktorunuz her kontrolünüzde tansiyonunuzu ölçüyor ancak siz de 3-4 günde bir bunu tekrarlasanız yararlı olur. Rutin kontrollerinizde yapılan ultrason incelemelerinde artık bebeğinizi bir bütün olarak göremediğinizi fark etmişsinizdir. Artık bebek bütün olarak değil kısım kısım incelenmekte. Yapılan ölçümler ile kilosu gerçeğe yakın ölçülerde tahmin edilebilmekte. Bu hafta ile birlikte gebeliğinizin ikinci trimester’ı sona erdi. Yolun büyük kısmı aşıldı.
Bebeğinizin görevi şu anda hayati organ gelişimlerine son noktayı koymak, son rötuşları yapmak.Bebeğiniz artık kirpiklerin çıkmaya başladığı gözlerini kırpmaya bile başladı. Gözyaşı da üretebiliyor artık.Her ne kadar biraz yumuşak da olsa kemikler iyice belirdi.
Görme duyusu geliştikçe, rahimden yansıtılan ışığa tepki verebiliyor. Güneşlendiğinizde bunu daha iyi hissedeceksiniz.Emme ve yutma yetenekleri iyice gelişti.Vücut yağ oranı şimdilik %2-3 seviyesinde.
Anne Adayı
İkinci dönemdeki kolaylıklar birer birer azalacak. Akılda tutulması gereken en önemli husus ” gebeliğin 28. haftası sonrası doktor raporu olmadan uçuş yapamayacağınız” Üstelik raporlar ancak 1 hafta geçerli. Ayrıca doktor raporunuz olsa da 36. haftadan itibaren anne adayı uçağa alınmıyor. Bu nedenle kemerlerinizi bağlamadan önce bu hususları dikkate almanızı öneririm.
Anne adayında kasık ağrısı, bel ağrısı, nefes darlığı, mide yanması, varis ve hemoroid (basur) gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Ve bunlar giderek artarak doğuma kadar devam edebilir. Diğer taraftan bu haftadan itibaren anne de bir takın riskler artar. Bu nedenle kontrollerin sıklığı arttırılır. Onbeş günde bir on günde bir ve sona doğru haftalık kontroller önerilir.
KAN UYUŞMAZLIĞI BEBEĞİN KAN GRUBU
Bu haftalarda çiftte kan uyuşmazlığı sorunu var ise KAN UYUŞMAZLIĞI İĞNESİ – RHOGAM anne adayına yapılmalıdır.
Kan Uyuşmazlığı anne adayının Rh(-) negatif baba adayının Rh (+) pozitif olması durumudur.
Eğer anne adayı Rh (+) ise babanın kan grubu onemlı olmaksızın kan uyusmazlıgı riski ortadan kalkacaktır.
Bebeğin kan grubunu anne ve babanın kan grupları belirler. Bunda beslenmenın bir onemı yoktur. Bebeğin kan grubunun (-) olması bebege bir zarar vermez. negatif kan grubu bir eksiklik değildir.
Eğer kan uyuşmazlığı var ise
Anne adayına 26-28 haftalarda kan uyusmazlıgı ignesı yapılmalıdır. Bazı hekimler bu iğneyi sadece dogum sonrası onerır. Bu yaklasımda yanlıştır diyemeyiz.
Bu iğne yapılmadan önce anneye indirek coombs testi denilen kan incelemesi yapılmalıdır.
Bebekte kan uyuşmazlığının olumsuz etkisi olup olmadığı ultrason ile takip edilir.
Doğumdan sonra bebeğin kan grubuna bakılır.Bebeğin kan grubu Rh (+) pozitif ise anneye 72 saat içinde 2. kez Rhogam iğnesi yapılmalıdır.
Bu iğnenin yapılmasının nedeni ileride oluşacak gebeliğe kan uyuşmazlığı hastalığının olumsuz etkisini önlemektir.
Kan uyuşmazlığı iğnesi RHOGAM düşük tehlikesinde, gebelikteki kanamalarda, düşüklerde, küretaj sonrası, dış gebelik durumlarında, amniyosentez ve CVS işlemleri sonrası da anneye yapılmalıdır.
Bebeğiniz doğum gününe hazırlanmaya devam ediyor. Artık kafası ve gövdesi arasındaki oran normale yakın. Artık kendi vücut ısısını ayarlayabilme yeteneğine sahip. Kemik iliğide sürekli kırmızı kan hücreleri yani alyuvar üretiyor. Gözleri ise hareket etmeye başladılar bile. Bu arada unutmadan zaman zaman içinizde aniden bir hareket hissederseniz sakın şaşırmayın ve korkmayın çünkü bebeğiniz hıçkırıyor.
Anne Adayı:
Bebeğe giden kan akımı sırt üstü yattığınız zaman azalacağı için bu haftadan itibaren yan pozisyonda yatmanız bebeğiniz için çok önemlidir. Sağ ya da sol yan pozisyon mümkündür ancak sol tarafa yatılması tercih edilmelidir. Gece sağdan sola , soldan sağa dönmek bebeğe zarar vermez.
Bu hafta itibari ile anne adayları haftada birkaç defa istirahat sonrası tansiyon ölçtürmelidirler. Tansiyon yüksekliği saptanır ise (130/80 veya üzerinde) doktorlarına başvurmaları uygun olacaktır. Çünkü yüksek tansiyon ile halk arasında gebelik zehirlenmesi denilen hastalık ( preeklampsi ) bu hafta itibari ile ortaya çıkabilir. Yüzde ve vücudun üst yarısında, kollarda ani şişlik, sabah uyanınca ense bölgesinde ağrı görme bulanıklığı olduğu hallerde mutlaka tansiyon ölçümü yaptırılmalıdır.
Bebeğiniz ortalama 1200-1400 gr civarında ve yaklaşık 36-40 cm civarında.ebeğinizin cildini kaplayan ve lanugo adı verilen ince tüyler artık yavaş yavaş kaybolmaya başlarken el ve ayak tırnakları yavaş yavaş uzuyor. Kemik iliği kan hücresi üretimini tamamen karaciğerden devaraldı. Öte yandan bebek artık etrafının farkına varmaya başlar. Rahimin içi genellikte zifiri karanlık gibi düşünülse de anne adayının bulunduğu çevreye bağlı olarak aydınlık ya da karanlık olabilir ve bebek bunun ayrımını yapabilir.
Anne Adayı:
Mevcut kanunlara göre ikiz, üçüz bebek bekleyen anne adayları 30 . haftadan itibaren doğum öncesi 10 hafta izin kullanabilirler. Bizlerde erken doğum riski nedeniyle bu anne adaylarında bu haftalardan sonra istirahati uygun görüyoruz. Bu haftadan itibaren anne adaylarında uyku problemleri gözükebilir. Uyku kalitesinin bozulması yaşamı olumsuz etkileyebilir. Böyle bir durumda doktorunuzdan yardım isteyiniz. Rahimde özellikle akşamları düzensiz üç dört saatte bir kasılma ve sertleşmeler görülür. Bunlar rahmin yapmış olduğu egzersizler olup normaldir. Endişelenmeye gerek yoktur.
Bu haftalarda anne adayı artık hamilelikten iyice sıkılmaya başlar. Uyuyamamak ve mide yanmaları sık görülen problemlerdir. Zaman zaman kasıklarınızda bir ağrı ya da kasılma hissedebilirsiniz.
Bebeğiniz yaklaşık 1400-1500gr ve 38-42 cm e ulaşmıştır. Bebeğin sinir sistemi , akciğer gelişimi hızla devam etmektedir. Anne karnında geçirilen hergün bebeğin doğdugundaki yaşam şansını arttırmakta ve dopum sonrası olası yoğun bakım ihtiyacını azaltmaktadır. Diğer yandan bu haftalardaki hızlı kemik yapımı nedeniyle süt yoğurt ayran tükeminin ihmal edilmemesi gerekir.
Bebeğiniz artık uzamak yerine, hızlıca kilo alıyor. Artık belki de şu ana kadar size ürkütücü gelen görüntü daha sevimli çünkü yanakları dolmaya başladı. Başını, sağa sola oynatabiliyor. Tüm vücut, kollar ve bacaklar tombullaşıp, cilt altı yağ dokusu biriktikçe, sevimliliği daha da artıyor.
Anne Adayı:
Bebeğin hareketleri ortalama saatte 10 defa hissedebilirsiniz. Her ne kadar bebeğin hareketlerini takip etmek, bebeğin anne karnında iyi olduğunun en önemli göstergelerinden olsa da, çalışmalarda kanıtlanmış belirli bir sayı veya hesaplama mevcut değildir. Her bebeğin uyku uyanıklık dönemleri farklı olduğu gibi, hareketlilik durumu da farklıdır. Bunu en iyi siz bileceksiniz. Ne zaman uyuyup, ne zaman uyandığını, neyi sevdiğini, siz ne yiyince hareketlendiği bunu en iyi siz bilebilirsiniz. Burada önemli olan bir anormallik olduğunu hissedebilmektir. Böyle bir şey hissettiğinizde, öncelikle açsanız, karnınızı doyurun ve tatlı bir şeyler yiyin. Sol yan olacak şekilde uzanın ve istirahat edin. Hala hareket etmediyse, elinizle dokunarak uyandırmaya çalışın, yine hareket etmiyorsa, doktorunuzu aramalısınız.
Annelerin endişe ettiği bir konu da bebeğin siz hareket ettikçe, sıkışıp, rahatsız olması korkusudur. Bu korkuyu en çok özellikle sol yan olmak üzere yan yatış önerdiğimizde yaşayacaksınız. Yan yattığınızda bebeğiniz aşırı hareketlenecek ve bu durum sizi rahatsız olduğu hissini uyandırabilir. Merak etmeyin tam tersi bebeğin keyfi yerine geldiği için hareketlenir. Yan yatınca, bebeğe giden kan akımı arttığı için oksijenlenmesi de artacak ve daha aktif olacaktır
Bebeğiniz bu haftada daha da hareketlendiğini hissedeceksiniz. 30-32. Haftalar bebeğin en hareketli olduğu haftalar olacak. Amniyon sıvısı en fazla olan 750 cc miktarına ulaştığı için rahat hareket edebiliyor. Bu haftadan sonra ise artık sıvı miktarı sabit kalacak ama bebek büyümeye devam edeceği için yeri daralacak.
Anne adaylarına yavaş yavaş bebeğin doğum çantasını hazırlaması önerilir. Bu çantanın yanında doğuma gelirken anneye ait kıyafet ve eşyaların ve de bebeğin puşetinin unutulmaması gerekir. Bu haftalarda bebeğin büyümesi ile nefes darlığı görülebilir. Doğuma kadar sürecek zor bir sürecin işaretleridir bunlar.
Bebeğiniz bu haftada dünyaya gelirse her ne kadar solunum desteği gerekse de yaşama tutunma olasılığı yüksek. Bebeğiniz bu haftada nefes alıp verme çalışmalarını hızlandırdı. Bu solunum çalışması O nu doğduğunda ilk nefese hazırlıyor. Şu ana için bu alıştırmayı etrafını saran amniyon sıvısını içine çekip bırakarak yapıyor ama doğunca bu işi havayla yapmaya başlayacak. Bazen bebeğin solunum hareketini, ultrason sırasında yakalayabiliriz. Bazen de bebeğin anne karnında iyi durumda olduğundan endişelendiğimiz durumlarda uyguladığımız bir testin (biyofizik profil) önemli bulgularından biri de solunum hareketini izlemektir.
Artık bebeğinizin tüm duyuları gelişti ve yaşama hazır.
Bu haftalarda siz haftada 350-400 grama yakın kilo alıyorsunuz ancak bunun yarısı bebeğe gidiyor. Bebek doğum kilosunun 1/3- ½ sini son 7 haftada alır.
Bebeğin tırnakları tam olarak oluştu ve seyrek de olsa gerçek saçı var artık. Cilt artık daha yumuşak ve pembeleşti.
Anne Adayı:
Çalışan anne adayları doğum öncesi iznini haketmeleri için bu haftada gebeliklerini belgeleyen rapor almaları gerekir. Rapor iki şekilde düzenlenebilir:
1. 32 haftalık gebedir. Do