Normal adet döngüsü adetin ilk gününden diğer adetin ilk gününe kadar 21-45 gün arasında değişebilir. Adet kanamasının toplam süresi 8 güne kadar normaldir.
Adet Düzensizliği Nedir?
Adet kanamalarının normal döngünün dışına çıkmasına adet düzensizliğidenir. Normal adet döngüsü adetin ilk gününden diğer adetin ilk gününe kadar 21-45 gün arasında değişebilir. Adet kanamasının toplam süresi 8 güne kadar normaldir.
Ergenlikte Adet Düzensizliği
Normalde ergenlik döneminde ilk adet sonrası birkaç yıl ve menopoz öncesi dönemde adet düzensizliği görülebilir. Bunun sebebi bu dönemlerde, yumurtlamanın düzensiz olması ya da hiç olmamasıdır. Normal döngüde her ay yumurtalıktan bir yumurta atılır. Yumurtlama sonrası 14 gün içinde kadın ya adet görür ya da gebelik vardır. Yumurtlama olmaz ya da geç olursa, adet gecikir ya da adet olmaz.
Adet düzensizliği sık ya da seyrek adet görme, hiç adet görmeme, adet döngüleri arasında kanama, adet döneminde yoğun ve uzun kanama ya da çok az kanama, adet süresinin çok kısa ya da uzun olması şeklinde olabilir.
Adet Düzensizliği Tedavisi
Ergenlik döneminde ya da menopoz öncesi dönemde, gecikmeler olduğunda, başka bir sorun yoksa çoğunlukla tedavi edilmez. Menopoz sonrası kanamaların tümü çok önemlidir ve mutlaka detaylı inceleme gerektirir. Ayrıca beklenmedik zamanda ortaya çıkan kanamalar da mutlaka tetkik edilmelidir. Üreme çağında adet düzensizliği durumunda öncelikle gebelik akla gelmelidir.
Cinsel ilşki sonrası oluşan kanamalarda ise öncelikle akla rahim ağzı lezyonları gelmelidir. Rahim ağzı kanserinin erken tanısı için, hiç şikayeti olmasa bile, her kadının düzenli olark pap smear testi yaptırması önerilir.
Anormal kanama durumunda, muayene, ultarsonografi ve kan testlerini takiben, gerekirse endometrial biopsi (rahim içinden parça alınması) histeroskopi (rahim içine kamerayla inceleme yapılması) sonohisterografi (rahim içinin sıvıyla doldurulması sonrası yapılan ultrasonografi) gibi daha detaylı testler önerilebilir.