Genelde gebeliğin en rahat geçen dönemidir gebeliğin balayı da denebilir . İlk üç ayda görülen bulantı, kusma, iştahsızlık, halsizlik gibi problemler geride kalmıştır. Vücudunuz gebeliğe uyum sağlamıştır. Bu rahatlama, anne adayında iştah artışı ile beraber gıdalara ilgiyi arttırabilir. Eğer dikkat edilmezse bu dönemde cok fazla kilo alınabilir ideal olan bu dönemde ayda 1 kilo almanız idealdir.
Fiziksel olarak gebeliğin egzersize en elverişli dönemi bu dönemdir. Günde yarım saat tempolu yürüyüş hem kilo alımınızı düzenler hem de kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlar. Gebelik egzersizlerine (gebelik platesi veya yogasına ) sertifıkalı eğitmen eşliğide başlayabilirsiniz.Gebelikte egzersiz yapmak,metabolizmayı düzenleyerek kan şekerinin normal sınırlarda tutulmasına yardım etmek, bel, sırt ve kalça kaslarını güçlendirerek doğumun kolaylaşması, doğum sonrası vücudu eski formuna dönşü hızlandırmak ve gebenin psikolojik olarak rahatlamasını sağlamak gibi pek çok amaca hizmet eder. Genelde gebeliğin 4-5. ayı egzersize başlamak için uygundur.
16-18. gebelik haftaları arasında yine öncelikle en sık görülen down sendromu (mongolizm) başta olmak üzere birtakım kromozomal anomalileri tanımamıza yarayan üçlü test veya 4 lü test yapılabilir.spina bifida acısında AFP testi yapılabilir.
Amniyosentez anne karnındaki bebeğin bulunduğu ortamdan kromozomal inceleme için sıvı alma yöntemine verilen isimdir. 35 yaşın üzerindeki anne adaylarına ve üçlü testinde riski yüksek çıkan (1/270 ve üstü) anne adaylarına tanı amaçlı uygulanan bir prosedürdür. Emin ellerde ve steril koşularda riski çok düşüktür, binde 2 civarındadır. Bu risk en çok karşımıza koryoamniyonit (rahimin ve zarların enfeksiyonu) ve bebeğin kaybı olarak ortaya çıkar. Amniyosentezde bebeğe ait kromozomlar incelenir ve down sendromu %100’e yakın bir oranda tespit edilir.
Ancak sakat gebeliğin tespiti durumunda sonlandırma kararı aileye aittir.20-24 haftalar özellikle perinatologlar tarafından yapılacak olan detaylı USG dönemidir. Bebeğin olabilecek tüm iç ve dış fiziksel anomalileri tespit edilebilir.
22-26 haftalar arasında fetal eko ile bebekte doğum esnasında ve sonrasında risk oluşturabilecek yapısal veya ritmik kalp anormalliği var mı diye bakılması önerilir.
24-28 haftalar arasında gebelik şekeri taraması olan 50 gr. glukoz testi tüm gebelere uygulanır. Standart değerlerin üzerindeki durumlarda 100 gr. glukoz testi uygulanır veya tek basmaklı 75 gr glukoz testi uygulanabilir. Bu testlerde gebelik şekeri (gestasyonel diabet) tanısı alanlar kan şekeri takibi altında gebe bir endokrinoloji hekimine ve diyetisyene konsülte edilerek günlük kalori alımı hesaplanır. Az sayıda hasta insülin kullanımına gereksinim duyar. Gebelik şekeri varlığı bebekte sakatlıklara yol açmaz ancak böyle bebeklerde görülen en sık sorun doğum ağırlığında artış, normal doğum komplikasyonlarının daha fazla görülmesidir. Ayrıca bu bebekler doğduktan sonra akciğer sorunlarına bağlı solunum sıkıntısı, kan tablosunda glukoz ve bazı minerallerin düşmesine bağlı olarak metabolik sorunlar yaşayabilirler.
16 ve 20 haftalarda eğer daha önceden 5 doz tetanoz aşısı olmadı ise 2 doz tetanoz aşısı yaptırılır. Aşı sonrası kolda bir kaç gün süren ağrı ve acıma normaldir.
Kan uyuşmazlığı olan gebelerde uyuşmazlık iğnesi ortalama 27-28 haftada rutin yaptırılır. Ayrıca gebelikte herhangi bir dönemde yaşanacak vajinal kanamalar sonrası ve amniyosentez, CVS,Kordosentez gibi girişimsel işlemler sonrası bu iğne rutin uygulanmalıdır.
Artık sırt üstü ve yüz üstü pozisonlarda yatmayı bırakın bu şekilde yatış bebeğe giden kanı, dolayısıyla oksijeni azaltır sağ veya sol yan pozisyonda yatmanız gerekmektedir.
Gün içinde özellikle sırtınızı gerip dik durmaya çalışmalısınız. Böylece bebeğin ağırlığı kalça, uyluk, karın kaslarında bölünecektir. Özellikle sırt ağrılarının önlenmesinde dik duruşun çok önemli bir yeri vardır.Yerden bir şey kaldırırken dizlerinizi büküp sırtınızı dik tutmaya çalışmalısınız. Kaldıracağınız eşyaya uzak durmayın, olabildiğince yanaşın. Yüksek bir yerden bir eşya indirmeyi ise kesinlikle siz yapmamalısınız.İş yaparken yere yakın çalışmaya özen gösterin. Ayakta belinizi bükerek öne eğilmek yerine dizlerinizin üzerine oturarak ev işlerinizi yapın.