Uterus (rahim) idrar torbası ile rectum kalın bağırsağın son bölümü arasında yer alan; armut şeklinde bir organdır.Ana görevi embriyoyu ( döllenmiş yumurta) beslemek ve büyütmektir.Eğer yumurta döllenmez ise kalınlaşmış rahim iç çeperi her ay adet kanaması olarak dökülür. Eğer yumurta döllenir ise kadın adet olmaz ve rahim, bebeği doğuma kadar beslemek için büyümeye başlar. Doğum sonrasında haftalar içinde küçülüp,eski halini alır.
Histerektomi Nedir?
Histerektomi; rahmin alınması anlamına gelir.Uterusun karın içerisinde tutunduğu bağların ve damarların kesilerek çıkarılmasıdır.
Histerektomi Neden Uygulanır?
Uterusun ( Rahim) hastalıkları ( Örn: Myom,Ur, Tümör), tüp ve yumurtalıkların hastalıklarında ( Kist,çikolata kisti ve tümörlerde ) idrar torbası sarkma ve idrar kaçırma ameliyatlarında tamamlayıcı olarak, ayrıca tıbbi tedaviye yanıt vermeyen vajinal kanamalarda uterus ( Rahim) alınabilir.
Rahim Alınması Operasyonu( Histerektomi) Nasıl Yapılır?
Rahim üç şekilde çıkarılabilir. Vajinal, abdominal, laparaskopik.
Rahim Alınması Operasyonu( Histerektomi) Yararları
Ameliyatın faydası buna neden olan sorunun ciddiyetine bağlıdır. Yapılacak operasyon hayatınızı daha iyi hale getirebilecek ya da hayatınızı tehdit eden kanser gibi bir neden varlığında yaşam sürenizi uzatabilecektir. Doktorunuzla bu konuda görüşünüz.
Rahim Alınması Operasyonu( Histerektomi) Riskleri Nelerdir?
Kanama: Rahim ya da vajinadaki büyük damarlardan oluşabilecek kanamalar sık değildir ancak bu damarları bağlamak için tekrar operasyon gerekebilir. Kan transfüzyonu gerekebilir.
Enfeksiyon: Operasyon bölgesinde, karın içinde ve idrar yollarında enfeksiyon oluşabilir. Yara enfeksiyonları cerrahi pansuman ve antibiyotik kullanımı gerekebilir. Bütün bunlar hastanede kalış süresini ve iyileşme süresini uzatabilir.
Diğer komplikasyonlar: Nadiren,mesane, üreter ve barsak yaralanması olabilir. Barsaklarda geçici çalışma bozukluğu oluşabilir. Zayıf yara iyileşmesi olabilir.
Histerektomiye bağlı ölüm çok nadir bir olaydır (yaklaşık riski 10.000 de 1dir). Histerektomi ( Rahim alınması ) işlemi tecrübeli ellerde ve özel bakım verilen hastanelerde yapıldığında daha az komplikasyon ve daha az risk içerir.
Histerektomi Olmamanın Riskleri
Yoğun kanamalar varsa kansızlık gelişebilir.Adet düzensizlikleri günlük yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.Rahimde kalınlaşma varsa ilerleyebilir ve kanser başlamasına neden olabilir. Eğer sarkma durumu varsa; vajen dışına çıkan organlarda yara ve ülser gelişebilir ve bu durum ağrı ve rahatsızlığa neden olur. Kanser şüphesi varsa ilerleyebilir ya da yayılabilir.
Rahim Alınması Menapoza Yol Açar Mı?
Hayır, Sadece rahmi alınıp yumurtalıkları bırakılan bir kadın adet göremez ama menapoza da girmez. Çünkü kadınlarda menapoza girmeyi esas belirleyen şey yumurtalıkların varlığı ve fonksiyon görüp görmediğiyle ilgilidir.
Rahim Alınması Cinselliği Etkiler Mi?
Rahim alınması psikolojik olarak kadınları etkileyebilmektedir.Rahim alınması sonrası;kadınlık fonksiyonu kaybı ,bundan sonra çocuk doğuramayacağı,cinselliği tam anlamıyla yaşayamayacağı,yarım bir kadın olmuş gibi bazı depresif düşünceler bir süre olabilmektedir. Tabiki ; bir organ kaybı üzücüdür,ancak bilinmelidir ki; rahim öncelikle adet görmeye ve çocuk doğurmaya yarayan bir organdır. Rahim alınırken yumurtalıklar yerinde bırakıldığında menapoza girilmez.Böylelikle kadınlık hormonlarında bir değişiklik söz konusu değildir.Cinsel fonksiyonlarda da bir azalma gözlenmemektedir.