Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren hayatınızda yeni bir döneme başlamış oluyorsunuz. Bir taraftan vücudunuz bir canlıyı büyütmek üzere bir dizi değişiklik geçirirken, bir yandan gebelik, doğum, çocuk sahibi olmanın getireceği sorumluluklar ve bebek bakımı gibi bir sürü konu kafanızı karıştırmaya başlar. İlk üç ay genelde gebeliğin en sıkıntılı dönemidir. Bu dönemde ne gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz:
Bulantı
Gebelerin %70’e yakınında ilk üç ayda bulantı, iştahsızlık, kokulara hassasiyet gibi değişiklikler olabilir. Şikayetler bu düzeyde seyrederse normal kabul edilebilir. Nedeni net olarak bilinmemekle birlikte gebelikle beraber üretimi başlayan hcg hormonunun beyindeki bazı hassas bölgeleri uyarmasını bağlı olduğu düşünülmektedir. Gebeliğin erken dönemdeki bulantı ve kusmalarda; plasentadan salgılanan hormonlar, annenin psikolojik sıkıntıları, b6 vitaminin eksikliği, gebeliğe bağlı mide bağırsak sisteminde değişiklikler, tiroid bezlerinin normalden çok çalışması gibi pek çok neden sayılmaktadır. Çoğul gebeliklerde, guatr hastalığı olanlarda, ilk gebeliklerde daha şiddetli olabilir
Özellikle sabah kalktığımızda yediğimiz tuzlu ve kuru yiyecekler, örneğin galata, leblebi, kraker bulantıyı bastıracaktır. Yataktan hızlı kalkmayın
Kan şekerinin düşmesi bulantıyı artıracağından aç kalmamaya dikkat edin. Sık sık, az az yiyin. Yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durun.
Hekiminize danışmadan hiç bir şey kullanmayınız.
Aşırı kusma, hiç beslenmeme, bulantının 12. Haftadan sonra devam etmesi, bulantı ile beraber ateş, ishal, karın ağrısı gibi belirtiler anormaldir.
Yukarıda bahsedilen bulgular mevcut ise derhal hekiminize başvurun.gerekli testler sonrasında serum tedavisi gerekebilir.
Kabızlık ve Şişkinlik
İlk aylarda bebeği rahimin içinde tutmak üzere rahim gevşeten progesteron denen hormonun barsak düz kaslarında gevşetmesinde bağlı kabızlık sık sık görünür.
sıvı ve posalı yıyecek alımını arttırmak barsak hareketlerini arttırır. Bol sebze , meyve, salata, kepekli tahıl ürünleri tavsiye edilir.Barsak hareketleri
nin artırmanın bir yoluda karın kaslarını çalıştırmaktır. Günde yarım saat düzenli ve tempolu yürüyüş yeterli olabilir.
Mide Yanması
Reflü dediğimiz bu durumda tıpkı kabızlık gibi progesteron etkisi ile mide asidinin yemek borusuna kaçmasına bağlıdır.
Sık sık ve az az yiyin. Kızartmalar, hamur işleri, gazlı içecekler reflüyü artırır; uzak durun. Yemekten sonra en az 2 saat yatmayın yastığınızı hafifçe yükseltin.
Bu öneriler ile rahatlamazsanız hekiminize danışın.
Yorgunluk- Bitkinlik- Hüzün
Değişen hormonal denge ve metabolizmanın hızlanmasının yanı sıra gebeliğe, doğuma ve çocuk sahibi olmaya ilişkin korku ve kaygılar bitkinlik hissine yol açabilir.
ani ağlama ve gülme krizleri, sinirlilik asırı sakinlik olabilir.
Gebelikte depresyon, aşırı alınganlıklar, aşırı uyuma isteği gibi şikayetler sık olarak görülür.
Gebeliğin 3 ayı gebeliğe adaptasyon dönemidir ve kişi gebeliğe uyum sağladıkça bu sorunlarda yavaş yavaş ortadan kalkacaktır.
Fırsat buldukça dinlenin.Vitamin içeriği yüksek taze meyve,taze sıkılmış meyve suları,salata gibiyiyecekler vücuda direnç kazandırır.Bol sıvı tüketin.
Açık havada kısa yürüyüşler iyi gelecektir.
Baş Ağrısı
Gebeliğin erken döneminde görülen hfif baş ağrıları pek çok kadını rahatsız etmektedir.Kesin nedeni belli değildir,fakat gebeliğin erken döneminde
görülen diğer rahatsızlıklar gibi,hormon düzeyinde ve kan dolaşımındaki değişiklikler,aşırı stres ve yorgunluktur.
Gebe kaldığınızı öğrenir öğrenmez kafeini azaltırsanız veya tümden keserseniz, bu davranış değişiklikleri de sizde birkaç gün baş ağrısı yapabilir.
İyi ve dengeli beslenme, güzel dinlenme, masaj, hafif egzersiz veya yürüyüşler önemli ölçüde şikaylerinizi azaltacaktır.
Stresi azaltmak gebeliğinizin ilk dönemleri ile geri kalanı kolay geçirmnizi sağlayacaktır
Baş ağrısı şiddetliyse, bulantıyla beraberse ve uzun süreliyse hekiminize başvurunuz. Hekiminize danışmadan hiçbir ilaç kullanmayınız.
Vaginal Kanama
Gebeliğin her döneminde vajınal kanama anormaldir. Mutlaka hekiminize danışın.
Uyku Değişiklikleri
Gebelerin bir kısmında uykuya eğilim görülürken bir kısmında da uykusuzluk sorunu bulunabilir. Değişen hormonal denge ve metabolizma uyku düzenini de etkiler.
Sorun genelde geçicidir.
Uykusuzluk çeken gebelere yatmadan önce ılık banyo bir bardak süt önerilebilir. Özellikle geceleri çay ve kahve tüketilmemelidir.
Diş Eti ve Burun Kanaması
Gebelik sırasında ağız ve burun mukozada kanlanma artar. Buna bağlı olarak diş fırçalarken diş etleriniz kanayabilir, hafif burun kanaması olabilir.
Özellikle ev içi havanın nemlendirilmesi burun mukozasının korunmasını engeller. Bunu kış aylarında soba veya kaloriferin üzerine koyacağınız içi su püskürtme(boşalan cam sil şişeleri ile) ile yapabilirsiniz.
Burna tuzlu su çekmek, burun içini yıkamak için özel üretilmiş sprey ve damarlarında kasılmaya yol açarak kanamayı azaltır.
Anormal
Aşırı burun kanaması. Tansiyon yükselmesinin kanama bozukluklarının habercisi olabilir mutlaka hekiminizi arayın.
Önemli
• İlk 3 ayda folik asit kullanımı bebeğinizi Nöral Tüp Defekti denen bel kemiği açıklığı ile beraber ciddi sakatlıklara ypş açabilen hastalıktan korur.
• İlk 3 ayda maruz kalacağınız ilaç, radyasyon vb. zararlı etkiler bebeğinizde ciddi sakatlıklara yol açabilir. Hekiminize danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız. İçeriği belli olmayan gıda maddelerinden uzak durunuz
• İlk üç ayda ideal kilo artışı ayda 0.5-1 kg dır.