Her insanın karın boşluğunun üst kısmındaki omurganın iki yanında yer alan iki böbrek vardır. Böbrek uzunluğu 10-12 cm, genişlik – 5-6 cm, ağırlık – 120-200 gram veya toplam vücut ağırlığının yaklaşık% 0,5’ini kapsar. Formlarına göre fasulye tohumlarına benzerler. Dış böbrekler yoğun bağ kabuğuyla kaplıdır ve yağ dokusu tabakasına gömülür. Böbrekleri belirli bir anatomik pozisyonda sıkıca tutar. Keskin bir insanın kilo kaybıyla, yağ kapsülü belirgin bir şekilde azaltıldığında veya tamamen kaybolduğu zaman, böbrekler çeşitli hareket bozukluklarına, karında ve alt sırt ağrısına neden olan bir hale gelir. Böbrek kesiminde, iki katman görülebilir: dış korteks ve iç medüller, çok sayıda konik kesimden oluşur – piramitler ve bunlar sırasıyla sayısız üropoez birimlerinden (nefronlar) oluşur.
İdrar kaçırma durumunda mesane kontrolünüzü kaybedersiniz. Bazı durumlarda, mesane içeriğini tamamen boşaltabilirsiniz. Diğer durumlarda, yalnızca küçük bir sızıntı yaşayabilirsiniz. Nedenine bağlı olarak durum geçici veya kronik olabilir. Günümüzde milyonlarca yetişkin üriner inkontinans yaşıyor. 50 yaş üzerindeki kadınlar ve insanlar arasında daha sık görülür. Fakat herkes bu durumdan etkilenebilir. Yaşlandıkça mesanenizi destekleyen kaslar zayıflama eğilimindedir. Bu üriner inkontinansa yol açabilir. Durum aynı zamanda birçok farklı sağlık probleminden kaynaklanıyor olabilir. Belirtiler hafif ila şiddetli olabilir ve bir enfeksiyon, böbrek taşı, prostat büyümesi veya kanser belirtisi olabilir.
Üriner inkontinans yaşıyorsanız, doktorunuzla randevu alın. Durum günlük hayatınızı etkileyebilir ve potansiyel utanç verici kazalara neden olabilir. Doktorunuz, nedeni daha ciddi bir tıbbi durum olup olmadığını da belirleyebilir.
Üriner inkontinans üç genel türe ayrılır. Potansiyel olarak aynı anda birden fazla tecrübe edebilirsiniz.
Stres inkontinansı bazı fiziksel aktivite türleri tarafından tetiklenir. Mesela, egzersiz yaparken, öksürürken, hapşırırken ya da gülerken mesane kontrolünü kaybedebilirsin. Bu gibi faaliyetler, idrarınızı mesanesinde tutan sfinkter kasına baskı yapar. Bu, idrarı serbest bırakmasına neden olabilir.
Urge inkontinansı, işemek için ani ve güçlü bir dürtü yaşadıktan sonra mesanenizi kontrol altına almamız durumunda ortaya çıkar. Bir kez o dürtü isabet ettiğinde zamanında tuvalete çıkamadan idrar kaçırılır.
Üriner inkontinans için birçok potansiyel neden vardır. Örnekler şunlardır:
Bu rahatsızlıklardan bazıları kolayca tedavi edilebilir ve sadece geçici idrar problemlerine neden olur. Diğerleri daha ciddi ve ısrarlıdır.
Üriner inkontinans temel olarak 3 tipe ayrılabilir. İstenmeyen saklama sırasında, çeşitli sebeplerden ötürü üriner inkontinans duvarında istemsiz kasılmalar sık sık sıkıştırılır ve bu da bir tuvalet yetersizliği şeklindeki üriner inkontinansa neden olur. Bu tip üriner inkontinansa “Üriner İnkontinans Tipi” denir. Öte yandan, sfinkter mekanizmasının zayıflamasının bir sonucu olarak, öksürük, hapşırıklık gibi karın içi basıncını arttıran hareketler idrara çıkma nedeniyledir. Bu tip üriner inkontinansa stres tipi idrar kaçırma denir. Üriner inkontinansın başka bir türü, prostat büyümesi ya da idrar kaçırmanın zayıflaması ve tutulması ve idrar hacminin birikmesi nedeniyle idrarın sızıntısı gibi kapasiteyi aşması sonucu biriken idrar kaçırması gibi idrarın çıkışının engellenmesi idrar. Buna “Taşma Tipi İdrar Kaçırma” adı verilir. Bu 3 idrar kaçırma deseninden herhangi biri idrar kaçırma hastasında tek başına veya birden fazla formda olabilir.
İzmir İdrar kaçırma tedavisine karar verildiğinde idrar kaçırma formunun ve altta yatan nedenleri ortaya çıkarmak önemlidir. Stres tipi abdüksiyon sırasında sfinkter mekanizmasının güçlendirilmesi ve nöbet tiplerinin tedavisinde kontrolsüz kontraksiyonlardan kaçınılması önemlidir. Taşma türü yoksunluğun tedavisi, idrar kesisinde idrarda birikimi önlemek, yani idrarı düzgün bir şekilde boşaltmaktır. Bu tedaviler ilaç veya cerrahi tedavi şeklinde yapılabilir. İlaç tedavisi ya da cerrahi tedavi öncesi ya da sırasında eşzamanlı uygulanan davranışsal tedavilerin, günlük sıvı miktarı ve süresinin, tuvalet alışkanlıklarının gözlemlenmesinin ve buna benzer yaşam tarzı değişikliklerinin doğru tedavisi ihmal edilmemelidir. Buna ek olarak, hastaların büyük çoğunluğunda sfinkteri güçlendirmek için pelvik taban veya Kegel egzersizleri denilen hareketleri yapmak önemlidir ve bazı hastalarda ilk basamak tedavi yöntemidir.
İdrar kaçırma tedavisi üriner inkontinans paternine göre farklılık gösterdiğinden, doğru tedavinin saptanabilmesi için her bir hastada idrar kaçırma paterninin belirlenmesi çok önemlidir. Çoğu hastada üriner inkontinans, hasta şikayetleri, fizik muayene bulguları, mesane günlüğü, laboratuvar testleri, idrar akış hızı, idrara çıkma sonrası idrar hacminin ölçümü ve pedi testi gibi bazı testlerle saptanabilir. Bununla birlikte, daha önceki tedaviden yarar görmediği ve sonuçları şikayetlerine uygun olmayan, cerrahi tedavi için planlanan bazı hastalar ve üriner inkontinansa sahip bazı hastalarda idrar kaçırma desenini doğru bir şekilde tespit etmek için ileri tedavi gerekebilir Nörolojik problemler nedeniyle. Bu testlerin en önemlileri, idrar kesisi dolduğunda ve boşaltıldığında yapılan gözlemlerin ve oluşan basınç değişikliklerinin incelendiği ürodinamik çalışmadır. Ürodinamik çalışma ürodinamik laboratuarda yapılır. Ürodinamik çalışma, bazı hastalar için uygulanacak tedavinin belirlenmesinde ve bazı hastaların tedavi yanıtlarının değerlendirilmesinde çok önemli bilgiler sağlar. Ürodinamik çalışmalara ek olarak, idrar yollarını ve idrar örneklerini görselleştirmek için çeşitli radyolojik yöntemler kullanılır ve idrar kaçırma ve sfinkter kameranın endoskopik muayene metodu sistoskopidir.