Gebelik insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu devrelerden biridir. Bu gerçek, halk arasında gebe kadının iki kişilik yenmesi gerektiği fikrini doğurmuştur. Oysa gebelikte fazla beslenme de yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zara verir.
* Bebek, her koşulda enerji ve besin ögeleri gereksinimlerini annenin depolarından karşılamaktadır. Özellikle gebeliğin 20. Haftasından sonra gereksinmeler daha da artar. Vücudunuzda biriken yağ deposu emzirme döneminde artan enerji gereksinimini karşılamak ve metabolizmayı korumak içindir
* Gebelik süresince yeterli düzeyde ağırlık kazanmazsanız, küçük bir bebeğe sahip olabilirsiniz.
* Boyuna göre ağırlık normal olan kadınların gebelik süresince 10-12 kg ağırlık kazanımı beklenmektedir. Zayıf olan kadınların 12-15 kg, şişman olanların ise 7,5-12,5 kg ağırlık kazanımı önerilmektedir.
* Sağlıklı bir gebelik için ağırlık kazanımının miktarı kadar hızı da önemlidir. Gebeliğinizin ilk üç ayı ağırlık kazancının 1-2 kg, daha sonraki dönemde ise haftada 0,5 kg olması beklenmektedir.
* Öğün atlamak ve diyet yapmak gelişen bir bebek için ciddi tehlikeler oluşturur. Öğünlerinizi mutlaka zamanında yemeniz gerekir.
* Gebelik döneminde annenin kalsiyum alımının az olması, bebekte kemik gelişiminin bozulmasına neden olmaktadır. Bu yüzden kalsiyumdan zengin besinlerin(süt-yoğurt-peynir-çökelek-pekmez-fındık-çeviz-kurubaklagiler-yeşil yapraklı sebzeler) önerilen miktarda tüketilmesi gerekmektedir.
* Bebekte oluşabilecek bazı metabolik bozuklukların önlenmesi kafatası kemiklerinin ve beynin gelişmesi için annenin, gebelik süresince folik asit tüketimi çok önemlidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, et, yumurta, süt ve süt ürünleri ile tahıllar folik asitin iyi kaynaklarıdır.
* Gebelik için çok önemli olan bir diğer konu ise vücudun enfeksiyona ve zararlı maddeler karşı korunmasıdır. Bunun için gebe kadınların kuşburnu, yeşil ve kırmızı biber, turunçgiller, domates, patates, limon ve yeşil yapraklı sebzelerden her gün mutlaka tüketmeleri gerekmektedir.
* Günde 5 fincandan fazla koyu çay ve kahve tüketen kadınlarda erken ve düşük doğum ağırlıklı doğum yapma riskleri yüksektir. Bu yüzden, gebelere çayı açık ve limonlu olarak tüketmeleri önerilmektedir.
* Hamilelik döneminde en az 8-12 bardak sıvı ihtiyacınız vardır. Susuzluk hissini beklemeden mutlaka su için, ayrıca suya ek olarak, komposto, taze sıkılmış meyve suları, ayran ve bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.
* Eğer kabızlık gibi sorununuz varsa; günde en az 3 porsiyon sebze ve meyve, haftada en az 2-3 kez de kurubaklagil tüketin. Günde en az 10 bardak su için. Sabah kahvaltıdan önce kuru kayısı, kuru erik veya incir yiyebilirsiniz.