Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Karşı Ne Yapılmalı?
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Karşı Ne Yapılmalı?
İdrar yolu enfeksiyonu hamilelik sırasında antibiyotiklerle güvenle tedavi edilebilir. İdrar yolu enfeksiyonu çoğunlukla antibiyotiklerle tedavi edilir. Doktorlar genellikle sizin ve bebeğiniz için güvenli olan 3 ile 7 günlük bir antibiyotik verir. Belirtileriniz 3 gün içinde kaybolmalıdır. Ateş, titreme, mide ağrısı, mide bulantısı, kusma, nöbetler veya idrar yaparken yanma hissi varsa doktorunuzu arayın.
İdrarYoluEnfeksiyonunu Önlemek İçin Alınması Gereken Tedbirler
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkündür.
Günde en az sekiz bardak su içilmeli (gün içinde idrar rengi sarı olmamalıdır).
Enfeksiyonlarla savaşmak için C vitamini (250-500 mg), beta-karoten (günde 25.000-50.000 IU) ve çinko (günde 3050 mg) almalıdır.
Belirli zamanlarda mesane boşalması alışkanlık haline getirilmelidir.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi sırasında cinsel ilişkide bulunmamalıdır.
İdrar yaptıktan sonra önden arkaya temizlik yapılmalı.
Her gün iç çamaşırı değiştirilmeli ve pamuklu iç çamaşırı giyilmelidir.
Dar giysiler giyilmemeli.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu
Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu 6. haftadan 24. haftaya kadar oldukça yaygındır. Bunun temel nedeni idrar yollarındaki değişikliktir. Yani rahim büyüdükçe uyguladığı basınç nedeniyle mesanenin tamamen boşalmasını engelleyeceğinden enfeksiyon artar. Bağışıklık sisteminin baskılanması sonucunda idrar yolu enfeksiyonları da sık görülür. Bu enfeksiyonlar basit bir mesane enfeksiyonu (sistit) veya ciddi bir böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit) olabilir.
Hamilelik sırasında enfeksiyon nedeniyle mesaneye ulaşan bakteri herhangi bir belirti göstermeden mesanede canlı kalabilir ve idrarda rahatsızlık yaratamaz. Bu geç fark edilirse böbrek iltihabına neden olabilir. Hamilelik sırasında İYE'ler erken doğuma ve su kesesinin erken açılmasına neden olabilir, bu da bebek için ciddi ve hayatı tehdit eden sorunlara yol açabilir. Özellikle piyelonefrit durumda erken doğum riski vardır.